nieuws en activiteiten


Dank aan onze klanten die in totaal 84 boeken hebben gedoneerd,
deze zijn inmiddels naar de VoorleesExpress in Amersfoort gegaan!

Raad eens Boek cadeauGeef een boek cadeau! - Hoe bereiken we alle kinderen? 

Ronja boek cadeau

De vraag is hoe we juist ook de kinderen bereiken die thuis geen boeken hebben en/of van wie de ouders niet het geld hebben om boeken te kopen. Het antwoord is: DOOR MET Z’N ALLEN KINDEREN BOEKEN TE GEVEN! Ouders, grootouders, ooms, tantes, instellingen in de kinderopvang, scholen, bedrijven, iedereen! Geven is veel leuker dan krijgen! En geven kan op vele manieren, bijvoorbeeld door een boek te doneren. SpeelBoek heeft deze boeken gedoneerd aan de weekendschool van "Petje af".

Petje af

Wat doet Petje af? Petje af ontvangt 28 zondagen per jaar nieuwsgierige kinderen (10 t/m 14 jaar) en inspirerende gastdocenten (18 tot 80+).
In blokken van vier weken maken de kinderen kennis met zeven verschillende beroepen. Petje af opereert bijvoorbeeld in het ziekenhuis, neemt plaats in het verdachtenbankje, bezoekt het museum en bekijkt theatervoorstellingen. In het weekend staan praktijkervaring rondom de beroepen en de ontmoeting tussen/met onze gastdocenten centraal. De Petje af methode stimuleert de ontluikende talentonwikkeling van deze kinderen. De kinderen komen in aanraking met nieuwe ervaringen, verfrissende ideeën en inspirerende rolmodellen.

Zondag 25 maart hebben we de boeken gebracht naar de kinderen van de weekendschool in Liendert. Behalve "Ronja de roversdochter" hebben we er meteen voor ieder kind een exemplaar van "Achtste groepers huilen niet" bij gedaan. Dat was het boek dat vorig jaar in deze actie was. Er waren zoveel boeken door onze klanten gedoneerd dat we ook een doos boeken voor de nieuwe groep van de weekendschool konden meenemen. Deze groep start na de zomervakantie.
Dank aan onze klanten en medewerkers die dit mogelijk hebben gemaakt!
 


Kinderboekenweek, van 4 tot en met 15 oktober 2017

KBW17_Logo_300

Het Kinderboekenweekgeschenk is Kattensoep, geschreven door Janneke Schotveld. Je krijgt het cadeau wanneer je voor tenminste 10 euro aan kinderboeken koopt.

Gouden Penseel winnaar Martijn van der Linden maakte samen met Maranke Rinck het speciale prentenboek Knikkeruil, voor slechts 6,95 te koop vanaf 4 oktober. 

KBW17_Geschenk_300

KBW17_Prentenboek_300


 

Bette Westera 1 

Zaterdag 7 oktober, van 14.00 en 16.00 uur:
Zilveren Griffel winnares Bette Westera bij SpeelBoek!

Na in 2015 een Gouden Griffel te hebben gewonnen heeft Bette Westera nu een Zilveren Griffel gekregen voor haar boek Babytje in mama's buik. Het is een boek vol verhalen over dikke buiken, geboorte, baby’s , broertjes en zusjes.  Echt een heerlijk familieboek dus. Voor griezelfans schreef Bette Waar was Bas? Over een griezelig huis en over Bas die tijdens een feestje zomaar verdween. Beide boeken werden geïllustreerd door Jan Jutte. Zij vertelt graag over deze en haar vele andere mooie boeken en signeert ze voor jou.

 Kindje in je buik


 Koos Meinderts 2

Zaterdag 14 oktober, van 14.00 tot 16.00 uur:
De Gouden Griffel winnaar Koos Meinderts bij SpeelBoek!

Met zijn jeugdboek Naar het Noorden heeft Koos Meinderts dit jaar de Gouden Griffel gewonnen! Het prachtig uitgegeven boek, geïllustreerd door Annette Fienig, vertelt over het leven van kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog en maakt de honger en ontbering echt voelbaar. Behalve dit boek heeft Koos nog veel meer mooie boeken geschreven, vraag hem zelf naar wat bij jou past tijdens dit bezoek!

 

Naar het noorden 
 

Lysette van Geel en Omid Aghondi op bezoek bij SpeelBoek

IMG_3250.JPG IMG_3210.JPG 2017-05-27 14.13.13 IMG_3095.JPG
 2017-05-27 14.16.38  2017-05-27 14.19.37  2017-05-27 15.03.02  2017-05-27 15.17.15

Lysette van Geel schreef een waargebeurd en actueel verhaal over de reis van een jonge asielzoeker naar Nederland. De Iraanse Omid Aghondi moet op zijn tiende naar Nederland vluchten. Hij heeft een leverziekte die in zijn geboorteland niet goed kan worden behandeld. Samen met zijn moeder en zusjes moet hij Iran ontvluchten. Lysette en Omid waren op zaterdag 27 mei bij ons in de winkel om het nieuwe boek te presenteren. Ze werden geïnterviewd door de 13 jarige Nora uit Amersfoort. Lysette en Omid lazen voor en gingen in gesprek met de toehoorders over het ontstaan van het boek en over de actualiteit van het verhaal.
 

            schermafbeelding-2017-02-01-om-17-23-47           logo-voorlees          speelboeklogo_2012_cmyk.psd kleinkopie           logo_iwep

De actie "IK WIL EEN PRENTENBOEK!" was een groot succes!

Boeken, taal, voorlezen, het zijn zaken die een noodzakelijke basis zijn voor een kind om zich te ontwikkelen. Daar wordt hard aan gewerkt in de kinderopvang en ook in het basisonderwijs. Maar het blijkt dat lang niet iedereen boeken en met name prentenboeken in huis heeft en dat zeker niet alle kinderen ook thuis worden voorgelezen. Iedere professional zal beamen hoe belangrijk dat is als basis voor wat er in de kinderopvang  en het onderwijs wordt aangeboden. De bedoeling van deze actie is dat ieder kind in aanraking komt met dit prachtige boek en dat ook zelf in de kast kan hebben staan. Doordat een aantal partijen de handen ineen hebben geslagen is het mogelijk dit boek landelijk aan te bieden voor maar 2 euro! Dit jaar gaat het om het boek DE GRUFFALOO van Julia Donaldson en Axel Scheffler. En dat willen we ieder jaar opnieuw doen om er zo voor te zorgen dat alle kinderen, rijk en arm, in Nederland een verzameling van de mooiste prentenboeken in de kast hebben staan. Dus koop er niet alleen één voor jezelf maar ook één voor iemand die dat kan gebruiken. Dit advies is door vele klanten opgepakt waardoor wij hopen dat de Gruffaloo nu in heel veel gezinnen aanwezig is.

De actie “IK WIL EEN PRENTENBOEK!” is een initiatief van boekhandels en uitgeverijen, die gesteund door een drukkerij het mogelijk maken om ieder jaar een prachtig boek voor een uitzonderlijk lage prijs te kunnen aanbieden aan iedereen. 

IMG_2466  Voorleesmoment 06-04-2017  IMG_2464  Voorleesmoment 06-04-2017 

Als aftrap van de actie “IK WIL EEN PRENTENBOEK!” heeft Kinderboekwinkel SpeelBoek, in samenwerking met de Voorleesexpress, voorgelezen op de kinderafdeling van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. De kinderen genoten van een welkome afleiding, in kleine groepjes of individueel op hun kamertjes. Een sponsor had het mogelijk gemaakt de kinderen het boek cadeau te doen. 
 

achtstegroepers-lichtblauw


Geef Mij Maar Een Boek!

De jaarlijks terugkerende actie om alle kinderen in staat te stellen een mooi boek te kopen en om zo hun eigen boekenplankje op te bouwen. Dit jaar is het boek "Achtste-groepers huilen niet", van Jacques Vriens, geselecteerd voor deze mooie actie. Al meer dan twintig jaar lezen steeds weer nieuwe jongeren dit aangrijpende boek over Akkie uit groep acht die zich met haar klasgenootjes voorbereid op de Cito toets, kamp en het voetbaltoernooi. Niet alleen het vooruitkijken naar de middelbare school beschrijft Jacques Vriens met veel gevoel, maar ook wat er gebeurt als Akkie ziek blijkt te zijn.
Dit aangrijpende boek is gedurende de actieperiode te koop voor slechts 2,- euro!

geef mij maar een boek

 

 


Nationale Voorleesdagen van 25 januari tot en met 4 februari

FB_featured-1200x628-v2 TopTien

Tijdens de Nationale Voorleesdagen wordt op veel plekken in het land voorgelezen: op school, in de kinderopvang, in bibliotheken en natuurlijk thuis. Voorlezen is iets van alledag, kinderen die regelmatig voorgelezen worden ontwikkelen aantoonbaar een betere spraak en een grotere woordenschat. Dus pappa's, mamma's, opa's en oma's en een ieder die wil: lees voor en geniet!

Prentenboek van 2017: De Kleine Walvis, van Benji Davies

NVD17_Walvis_231

 Kinderboekenweek, 
van 5 tot en met 16 oktober 2016

logo_KINDERBOEKENWEEK

Voor altijd jong! Over opa's en oma's

'Oorlog en Vriendschap' van Dolf Verroen is het gratis Kinderboekenweek geschenk (bij aankoop 10,-)
Gouden penseelwinnares Floor Rieder maakte het prentenboek, voor slechts 7,95 te koop vanaf 5 oktober

GeschenkboekKBW2016_HR -MvdGKinderboekenweek2206 Cover_Waar-is-Ludwig_HR_1

 


 Muzikale familievoorstelling 'Mijn opa was piraat' 

Bette en Diederik

Een muzikale voorstelling voor en over de hele familie (5+) 

door Bette Westera (tekst, verteller) en
Diederik van Essel (muziek, gitaarbegeleiding)

Verhalen, gedichten en liedjes over Bette's opa, die piraat was
(maar niet op zee), haar twee oma's en niet te vergeten haar Franse neef Guillaume, die - geloof het of niet - zijn eigen grootvader is. 

een opa om nooit te vergeten aan de kant, ik ben je oma niet.JPG

 

 

 


 

 Inspiratie avond tekenen door Floor Rieder

 

Op 19 januari j.l. had SpeelBoek Floor Rieder Illustrator gevraagd om een Inspiratie Avond Tekenen in Amersfoort te geven. Om te beginnen werd zij die avond kort geïnterviewd door Jet Hopster van Jet[red.], ervaren uitgeefredacteur bij diverse grote uitgeverijen. Jet stelde de goede én leuke vragen, Floor reageerde spontaan en open. Dat was al genieten! Meteen aansluitend sprak Maud Asha Van Den Abeelen met Floor over haar techniek en hoe je een eigen stijl ontwikkelt. Maud is 19 jaar en aanstormend illustratietalent. Floor is 30 en een gelauwerd illustrator. Wat kan er in 10 jaar tijd gebeuren? Welke verwachtingen had zij toen ze 19 jaar was? Welke mogelijkheden kwamen voorbij, en hoe heeft zij haar eigen stijl ontwikkeld? Genoeg vragen voor een boeiend eerste uurtje. De bezoekers van de avond was gevraagd om eventueel een kleine portfolio van hun eigen werk mee te nemen. Geen oproep tegen dovemansoren, want zo'n 15 van de 35 aanwezige gasten hadden eigen werk meegenomen. Dat bleek meteen ook de snelste manier om met Floor (en met elkaar!) in gesprek te raken. Over haar werk, over hun eigen werk, over de details van de techniek, over de fantasie in het realisme. En hoe je Dé inspiratie haar gang kunt laten gaan… Met medewerking van Tobias van Coffee Corazon werd het een prachtige avond, en het werd -dus- een 'latertje'. Dank iedereen!
Kijk voor meer foto's op onze facebookpagina.IMG_3169.JPG

IMG_3180.JPG

Floor 1

Meer over Floor Rieder
Floor Rieder illustreert al jaren voor verschillende dag- en weekbladen. De samenwerking met Gouden Griffelwinnaar Jan Paul Schutten resulteerde in 2013 in het veel bekroonde boek ‘Het Raadsel van alles dat leeft’, waar ze dubbel goud - griffel en penseel - voor wonnen. “Haar volstrekt eigen stijl kenmerkt zich door trefzekere zwarte pennenlijnen, een haast maniakaal oog voor detail en een totale benutting van het tweedimensionale vlak. Ze heeft een fijnzinnig talent voor realisme, een voorliefde voor stippeltjes en arceringen en andere patroontjes, het lef om tekst en tekening met elkaar te versmelten en een steeds weer verkwikkend gevoel voor humor” (Penseeljury). Daarna illustreerde zij ‘Alice in Wonderland’ (2014) en maakte ze recent opnieuw met Jan Paul ‘Het Wonder van Jou’.
Bekijk hier een filmpje over haar werk, gamaakt door het Rijksmuseum.

 

 


KINDERBOEKENWEEK 2015 RAARMAARWAAR


 

Zaterdag 17 oktober was Corien Oranje bij SpeelBoek

Ze kwam signeren en over haar boeken praten in de winkel aan de Krommestraat. Haar laatste boek “ Het geheime logboek van Topnerd Tycho” gaat over een jongen die graag alles wil weten over de evolutie, maar ook vragen heeft over de schepping. Dit fantastische boek dat ze samen met Cees Dekker, Hoogleraar Natuurkunde aan de TU Delft, heeft geschreven zit vol met vragen, humor en uitleg over geloof en evolutie. Corien heeft behalve dit boek nog heel veel andere leuke boeken geschreven voor kinderen van allerlei leeftijden, zoals o.a. Kampioen, Love you, miss you en eet juf niet op. Corien komt veel op scholen om over haar boeken te vertellen of om schrijfworkshops te geven. Meer weten over Corien? www.corienoranje.nl

topnerdtycho

 


Keepvogel uitvinding Zondag 18 oktober gaf Wouter van Reek een workshop Animatie, samen met zijn Keepvogel, de Uitvinder

Wouter gaf die middag twee workshops aan kinderen van dievrese leeftijden. Keerpvagel, die jaren terug ook al bij SpeeelBoek in Amersfoort langskwam, was er nu dus weer op bezoek op het Kinderboekenfestival in het Eemhuis.

Bovendien trad op het festival ook Govert Schilling op, hij vertelde over zijn boek “Ongelooflijk RWAAR”, over ruimteweetjes . Beide schrijvers signeerden daarna hun boeken bij de stand van SpeelBoek in de hal van het Eemhuis. 


kinderboekenfestival-widget-midden_344x486